Zdrowy styl życia - odżywianie

Zdrowy styl życia - odżywianie

Niewłaściwe odżywianie jest przyczyną zmęczenia trzustki i śledziony, co powoduje brak równowagi w organizmie i tym samym osłabienie innych narządów (płuca, nerki, wątroba). Chorobą ściągająca sen z powiek stała się cukrzyca. Skłonności genetyczne również mogą w mniejszym bądź większym stopniu odgrywać tutaj swoją rolę, ale nie muszą się wcale ujawniać. Należy bezwzględnie zmienić nawyki żywieniowe by ratować swoje podupadające zdrowie ponieważ cukrzycę wywołuje pożywienie pozbawione energii i zimne.

Do tzw. "czarnych owiec" należą cukier, sery, mleko, słodycze, mięso (wieprzowina), surówki, owoce, zimne napoje i lody. To one powodują cały zespół chorób zimnej śledziony, żołądka i trzustki. Z roku na rok cukrzyca powiększa swoje żniwa oraz zakres obszaru swojego działania. Możemy spotkać ją już wszędzie, niezależnie czy jest to kraj wysokorozwinięty czy tez ubogie społeczeństwo.

Zioła, warzywa oraz przyprawy rozgrzewające

Osoby chorujące na cukrzycę powinny postawić na potrawy gotowane z dużą ilością warzyw (zwłaszcza cebulowatych) oraz przypraw rozgrzewających:

  • czarnuszka
  • imbir
  • cynamon
  • kurkuma

Mięsa najlepiej przyrządzać z przyprawami i wybierać różnorodne oraz te chudsze. Unikać wędlin niewiadomego pochodzenia. Można jak najbardziej włączyć co jakiś czas do diety tłuste ryby, zdrowe nierafinowane oleje czy masło. Bardzo ważne jest, by absolutnie zrezygnować z białego pieczywa, ciast, tortów, przetworzonych deserów, słodzonych jogurtów. Niewskazane są również zimne napoje (szczególnie gazowane) i woda.

Czarnuszka

Obserwując postępujący rozwój cywilizacji i związane z nim zagrożenia, jak również mając na uwadze skutki uboczne "współczesnych" leków coraz częściej wracamy do naturalnych metod leczenia. Naturalnym panaceum na wiele dolegliwości jest niepozorna, mało używana w polskim ziołolecznictwie roślina, stosowana za to z powodzeniem w medycynie starożytnego Egiptu oraz na obszarach Azji. "Nigella sativa", bo tak brzmi łacińska nazwa zwanej u nas pieszczotliwie "czarnuszką" w starożytnej cywilizacji uchodziła za panaceum na niemal każdą dolegliwość - http://www.babskiswiat.com.pl/czarnuszka-samo-zdrowie-wlasciwosci-i-zastosowanie.html. Czarnuszka wykazuje działanie silne antybiotyczne, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe, co ma niebagatelne znaczenie w okresie grypy i przeziębień. Jest ona więc naturalnym stymulatorem odporności, zwiększając liczbę limfocytów we krwi, mobilizuje organizm do walki z chorobą - http://www.miod-malina.pl/czarnuszka-siewna-eliksir-zdrowia-zastosowanie-wlasciwosci.html.

Imbir

Uczucie zimna jest uporczywe a przyjmowanie leków nie pozwala na skorzystać z nalewek czy innych środków gdzie w skład wchodzi alkohol. Zatem trzeba wypróbować czegoś naturalnego i skutecznego co zadba o odporność naszego organizmu oraz delikatnie rozgrzeje. Imbir ma dobrotliwe działanie cenne dla naszego ciała bo prócz podwyższenia odporności daje nam dodatkowo rozgrzanie. Napar z korzenia imbiru silnie rozgrzewa, uodparnia i co ciekawe łagodzi mdłości dlatego zaleca się kobietom w ciąży picie wywarów z tej rośliny. Ponadto imbir jest ciekawym rozwiązaniem problemów związanych z przejedzeniem - https://www.miod-malina.pl/imbir-wlasciwosci-lecznicze-dzialanie-zastosowanie.html

Cynamon

Warto pamiętać, że dieta, w której potrawy doprawiane cynamonem będą się pojawiać regularnie, może okazać się też cennym wsparciem dla naszego zdrowia. Jakie korzyści może nam przynieść sięganie po tę przyprawę? Od dawna wiadomo, że zdrowy styl życia i zdrowa dieta może nas chronić przed wieloma poważnymi problemami. Co decyduje o wartości naszych codziennych potraw? Często takie drobiazgi, jak stosowane w trakcie ich sporządzania przyprawy. Cynamon, który ma wielki wpływ na nasze zdrowie, jest na to najlepszym dowodem. Wiadomo, że przyprawa ta skutecznie obniża poziom cholesterolu, pomaga utrzymać też poziom cukru we krwi na odpowiednim poziomie. Cynamon odgrywa jednocześnie bardzo ważną rolę w diecie wspierającej mózg - http://www.miod-malina.pl/cynamon-w-walce-o-zdrowie-wlasciwosci-cynamonu.html.

Kurkuma

Prozdrowotne właściwości kurkumy wspomagają nasze trawienie ze względu na stymulowanie pęcherzyka żółciowego. Polega to na tym, że polepszana jest produkcja żółci oraz ogólne funkcjonowanie wątroby. Przeprowadzone zostały liczne badania, które wykazały znaczne zwiększenie wydajności naszych jelit oraz zmniejszenie wzdęć. Jednym z najważniejszych cech, dlaczego kurkuma stała się tak popularna wśród ludzi wchodu, jest możliwość zredukowania stanu zapalnych w naszym organizmie. Osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenia stawów powinny przyjmować po parę gram tej przyprawy dziennie. Lekarze często przepisują ją chorym, ponieważ pomaga na zespół jelita drażliwego oraz podczas choroby wrzodowej, cukrzycy, chorób nowotworowych oraz zawałów.

Firma
Portal lifestyle
Mapa dojazdu
Komentarze (0)

Skomentuj wpis